Consiliere psihologica/Psihoterapie de cuplu

A te decide sa mergi la terapie de cuplu poate fi un pas maret. Inseamna automat ca ai realizat ca exista o problema, ca viata de cuplu nu este perfecta si ca omul de langa tine nu este poate asa cum ti-ai imaginat.

Gandul ca ai putea avea nevoie de terapie de cuplu este inspaimantator iar decizia de a-i spune partenerului/ei cu atat mai dificila. Daca nu esti familiarizat cu ce inseamna consiliere psihologica sau psihoterapie, toata aceasta treaba este invaluita intr-o pelicula de mister si confuzie.

A merge la terapie, de orice fel, dar poate cu atat mai mult cea de cuplu, implica efort – cel de a cauta si gasi un terapeut in care sa ai incredere, de a antrena resurse financiare, de timp, emotionale si psihice pentru a facilita schimbarea, de a atinge un nivel de implicare minim din partea amandurora si o contanta in participarea la sedinte.

De obicei, cuplurile ajung in terapie intr-un moment in care problemele lor au atins punctul culminant, in care nu mai exista solutii sau cei doi s-au indepartat atat de mult unul de celalalt, incat e ca si cum ar trai pe planete diferite. Interventia este cu mult mai dificil de facut in astfel de momente de criza. De aceea, cu cat cuplurile ajung la terapeut mai repede, cu atat terapia dureaza mai putin, iar rezultatele nu intarzie sa apara.

Dintre motivele pentru care te-ai putea gandi sa apelezi la terapie de cuplu:

  • Pierderea increderii – indiferent daca ea se datoreaza unei infidelitati, unei serii de minciuni si deceptii referitoare la bani sau de orice alta natura.
  • Conflicte repetate – certurile dintre parteneri se intensifica, atat ca frecventa cat si ca durata si intensitate, cei doi fiind absorbiti de cicluri negative de interactiune din care nu se pot elibera si care ii indeparteaza din ce in ce mai mult.
  • Comunicare deficitara – partenerii se simt in mod constant neintelesi sau ignorati, simtindu-se ca si cand nici nu il mai cunosc pe cel de langa ei, ca si cum ar fi complet straini.
  • Dificultati nedefinite – simti ca ceva este in neregula doar ca nu poti pune „punctul pe i”. Lipsa confortului in relatie, aparitia resentimentelor sunt indicatori pentru faptul ca dinamica dintre voi devine nesanatoasa sau disfunctionala.
  • Impartasirea unui secret – unul din beneficiile terapiei este crearea unui cadru sigur si protejat pe parcursul sedintelor care permite deschiderea fata de partener si impartasirea unor detalii sensibile.
  • Depasirea unui eveniment traumatic – care are potentialul de a schimba modul in care va conectati unul la celalalt. Exista evenimente devastatoare din punct de vedere emotional care influenteaza nivelul de conectare al unui cuplu si poate duce la separarea lui. Exemple de astfel de situatii: pierderea unui copil, somajului unuia dintre parteneri pe o perioada lunga de timp, o boala grava etc.
  • Diminuarea sau pierderea intimitatii – pierderea capacitatii de conectare, lipsa exprimarii nevoilor.
  • Dificultati sexuale – poate fi un simptom sau chiar cauza problemelor din relatie.
Nume serviciu Durată Tarif
Consiliere psihologică/psihoterapie cuplu, familie 90 min 225 lei

Pentru mai multe detalii: click aici.

Disponibilitate in timp real: click aici

***La psihoterapia de cuplu este necesar sa participe ambii parteneri. In cazul in care unul dintre parteneri nu este de acord cu terapia, se poate incepe un proces de consiliere psihologica/psihoterapie individuala pentru clarificarea nevoilor, asteptarilor, dorintelor, centrarea pe sine, imbunatatirea abilitatilor de comunicare, cresterea empatiei fata de partener, recunoasterea limitelor personale.